K Houses

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2014
Residential Architecture Award - Houses (New)
K HOUSE
Jury Citation

Stewart Houses

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2013
Residential Architecture Award - Houses (New)
STEWART HOUSES Jury Citation

Stewart Houses

2013 HOUSES AWARDS
High Commendation - New House over 200m2
STEWART HOUSE

Stewart Houses

2013 HOUSES AWARDS
High Commendation - Outdoor (in association with Spirit Level Designers)
STEWART HOUSE

Bell Romero Houses

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NATIONAL AWARDS 2012
Award for Residential Architecture - Multiple Housing
BELL-ROMERO HOUSES
Jury Citation

Stewart House

THINK BRICK AWARDS 2012
High Commendation - Residential
STEWART HOUSE
Jury Citation

Skylight House

2012 HOUSES AWARDS
High Commendation - House Alterations and Additions under 200m2
SKYLIGHT HOUSE

Skylight House

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2012
Aaron Bolot Award for Residential Architecture - Multiple Housing
BELL-ROMERO HOUSES
Jury Citation

Skylight House

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2011
Residential Architecture Award - Alterations and Additions
SKYLIGHT HOUSE
Jury Citation

Pitched Roof House

HOUSING INDUSTRY ASSOCIATION, CSR HOUSING AWARDS 2011
Australian Solutions in Steel Award
Winner
PITCHED ROOF HOUSE

Pitched Roof House

HOUSING INDUSTRY ASSOCIATION, CSR NSW HOUSING AWARDS 2010
Custom Built Home over $2,000,000.00
Finalist
PITCHED ROOF HOUSE

Pitched Roof House

WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL AWARDS 2010
Completed Buildings - House Category
Shortlist
PITCHED ROOF HOUSE

Freshwater House

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NATIONAL AWARDS 2009
Robin Boyd Award for Residential Architecture - Houses
FRESHWATER HOUSE
Jury Citation

Ang House

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NATIONAL AWARDS 2009
National Architecture Award for Small Project Architecture
ANG HOUSE
Jury Citation

Freshwater House

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2009
Residential Architecture Award - New Houses

FRESHWATER HOUSE
Jury Citation

Ang House

AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2009
Residential Architecture Award - Alterations and Additions

ANG HOUSE
Jury Citation

Freshwater House

INTERIOR DESIGN AWARDS 2009
Commendation for Colour in Residential Interiors
FRESHWATER HOUSE

Freshwater House

HOUSING INDUSTRY ASSOCIATION, CSR NSW HOUSING AWARDS 2008
Most Innovative Use of Steel Award, 2008
FRESHWATER HOUSE

Ang House

HOUSING INDUSTRY ASSOCIATION, CSR NSW HOUSING AWARDS, 2008
Renovations and Additions (under $600,000), 2008
ANG HOUSE

Semi-Detached House

HOUSING INDUSTRY ASSOCIATION, CSR NSW HOUSING AWARDS 2007
Most Innovative Use of Steel Award, 2007
SEMI-DETACHED HOUSE

Semi-Detached House

ROYAL AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2007
Shortlist - Residential Alterations and Additions
SEMI-DETACHED HOUSE

Szirtes House

ROYAL AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2005
Shortlist - Residential New
SZIRTES HOUSE

Rushcutters Apartment

BELLE, APARTMENT OF THE YEAR, 2003
FinalistT
RUSHCUTTERS BAY APARTMENT

Rushcutters Bay Apartment

ROYAL AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2003
Commendation for Interior Architecture
RUSHCUTTERS BAY APARTMENT
Jury Citation

Mason House

ROYAL AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS, NSW CHAPTER AWARDS 2001
Commendation for Single Housing
MASON HOUSE
Jury Citation

Ang House

NSW ROYAL AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS & NSW STATE GOVERNMENT 1999
Selected for the Emerging Practices Program

Prize for Unbuilt Work

ARCHITECTURE AUSTRALIA AA PRIZE FOR UNBUILT WORK 1994
JURY MENTION

Skylight House

JURY CITATION /

NSW RESIDENTIAL ARCHITECTURE AWARD – ALTERATIONS AND ADDITIONS

This finely considered house achieves a generosity and breadth of space on a constrained inner city site. It has connected with its environment in an intricate and specific way - through modulation of light, breeze and views. The space is artfully crafted with the gentle rippling of the skylight over the main living areas, which renders its interior with light and softly sculpted form. The relationship of the main bedroom back to the centre of the house is handled in an intimate and measured manner providing privacy and a sense of retreat yet a careful connectedness. The courtyard provides a fluid connection between kitchen and living, both on different levels, through a skilful folding of the ground plane. The quality of finish and level of detail is exceptional. This is a calm and distinguished work.

http://www.architecture.com.au/i-cms?page=15800

Ang House

JURY CITATION /

NATIONAL AWARD FOR SMALL PROJECT ARCHITECTURE

Located on a busy street in a fashionable Sydney suburb, this house is half of a pair of semi-detached cottages, and part of a group of such cottages. The local council, therefore, required the retention of the street presentation. The front elevation to the original ridge line and the front two rooms remain essentially unaltered, with radical modernity beyond: a stylish and streamlined set of interiors framed by two beautifully detailed steel trusses supporting a new room and a cantilevered deck, and stabilizing existing side walls. While light-filled and crisp, the house has achieved an openness and generosity quite untypical of narrow terrace houses and semis. Colorbond ripple-iron ceilings in "surf mist" provide the soft off-white colour accent that pervades the addition. Radiata pine floors are limewashed to harmonize.

The addition includes a main level, with living areas and kitchen opening onto the cantilevered deck, which has metal screens to each side and above, enabling sunlight control and managing privacy. Above is the master bedroom, tucked back into the existing roof space, and below is a rumpus room opening into a small, neat garden. The interiors are serene, stylish and minimalist in character, assisted by the client’s selection of furniture.

The base of the rear elevation is contained between piers of retained stonework, which provides an attractive link with the adjoining semi.

This is a small and relatively inexpensive project delivered with great panache. It is so neatly resolved that one can foresee the concept multiplied as grouped town houses or home units to good effect. The project shows how architecture can deliver a maximum product at a minimum cost.

http://www.architecturemedia.com/aa/aaissue.php?issueid=200911&article=19&typeon=2

Ang House

JURY CITATION /

NSW RESIDENTIAL ARCHITECTURE AWARD - ALTERATIONS AND ADDITIONS

A simple, direct addition to a dark, introverted Federation semi in Mosman provides clear delineation between old and new, with the new being all white, open and light-filled. The owners' request for no columns through the undercroft necessitated a cantilevered box. The request was worthwhile with clean, clear open space to the undercover deck leading to the rear yard. Above, the necessary structural members of full-height steel trusses are well detailed, embraced and expressed. A wall of mirror in the kitchen gives the illusion of double the space and eliminates the feeling of a dark ‘back end’ of the addition. Texture is embraced with the use of a MINI ORB® ceiling, decking boards and striped sunlight from horizontal sun-shading. Much was retained and recycled. Overall, there is a resourcefulness that was necessary to meet the tight budget, which did not compromise the overall space or ambience.

http://www.architecture.com.au/i-cms?page=12926

Freshwater House

JURY CITATION /

ROBIN BOYD AWARD FOR RESIDENTIAL ARCHITECTURE - HOUSES

Harbord is a somewhat neglected Sydney suburb, with a most glorious surf beach between two rocky headlands. The client had lived on this small 332-square-metre site for many years and loved its elevated relationship with bushland, beach and ocean.

The house is now two years old, and due to careful consideration of materials and detailing is standing up well to the marine environment. A neatly detailed palisade of weathered, recycled spotted gum fronts the street, conceals the garage and fences a garden terrace in a gentle allusion to suburban picketing. This forms a podium for the house, a somewhat Miesian pavilion with a cantilevered upper bedroom level sheltering the main living level.

The podium contains the garage, entry lobby and water storage tanks. The living level appears generous and expansive through the positioning of sliding doors which open to a level lawn (above the garage) and a cleverly integrated swimming pool, which presents all year as a beautifully tiled set of reflecting ponds. Children at play can be readily observed from the kitchen. The effective use of corner glazing opens up this level and channels diagonal views of the sea. This planning, allied with clever boundary fencing and planting screens, plays down the immediate neighbours.

The bedroom level is given a special quality by a series of slatted dark metal screens, which enable maximum glazing and outlook without compromising sun control and privacy. Interiors are stylishly fitted out, with an emphasis on glossy black and matt white finishes, and with lustrous Italian tiles enhancing the swimming pool upstand.

The design is an outstanding solution for an elevated site. It achieves a private compound, screened from the neighbours yet open and expansive towards an outdoor lawn terrace, the beach and the sea.

http://www.architecturemedia.com/aa/aaissue.php?issueid=200911&article=12&typeon=2

Freshwater House

JURY CITATION /

NSW RESIDENTIAL ARCHITECTURE AWARD - NEW HOUSES

The Freshwater House provides a valid alternative to the traditional beach house that is most evident in its dark colours, which are a shield from the aspect's excessive glare from sand and ocean. Slatted timber screening gives the house an uncompromisingly powerful street presence. A transparent and open mid level is sandwiched between a timber-screened lower level and an extremely simple upper-level box. The strong timber base raises the ground plane to a useful landscaped platform for outdoor living. The open mid level allows for easy reconfiguration for different uses. Apart from sliding doors, the built form is limited to service and storage rooms. Dark reflective surfaces simultaneously provide containment and abstracted reflected views. Upper-level screens are operable, transforming the strongbox shape of the upper bedroom to be completely opened or closed — for maximum privacy, a sense of enclosure, view control and, above all, climate control. When closed these make a powerful yet elegant gesture. These screens provide sustainability with their ability to change to suit the weather.

http://www.architecture.com.au/i-cms?page=12926

Rushcutters Bay Apartment

JURY CITATION /

NSW INTERIOR ARCHITECTURE COMMENDATION

Chenchow Little's scheme has transformed this mundane developer apartment, which had few redeeming features other than glorious harbour views, into a rich but rigorous set of spaces with impeccably ordered detail.

The architects have created an integrated whole, in which details, objects and surfaces work together to create a spatial and structural logic.

The project gives an excellent example to the development industry, demonstrating how a generic apartment type can be transformed into a spatially rich, flexible and enthralling dwelling.

Mason House

JURY CITATION /

NSW SINGLE HOUSING COMMENDATION

A jewel of an addition that sits respectfully beside a modest 1930s residence on a large rectangular block of land about 5,000 square metres. The block is surrounded by established evergreens. This addition incorporates an eat-in kitchen/ family room, bedroom and bathroom that create the final arm of an external courtyard that faces out on to a clay tennis court.

While there's no mimicking of the original materials or style, the mass and roof form of the new section echo that of old building and do so in an unmistakable contemporary manner. The delicate link from the old house to the new house pulls you into the garden, with minimal detailing making the line of the exterior glass disappear, heightening the openness of the link. An exquisitely detailed and considered project that has enriched the way the occupants live and enjoy their location.

Bell-Romero Houses

JURY CITATION /

Bell-Romero Houses - NSW Residential Architecture Award - Aaron Bolot Award for Multiple Housing

The Bell Romero Houses occupy a steep site with expansive views over remnant bushland in Mosman. Two mirror image houses reflect the semi-detached dwellings of the area. Unlike typical semis however, the floor levels in each are offset to follow the fall of the street and distinguish the dwellings from one another. Floor levels within each dwelling step down to follow the natural topography of the site. The architects have developed a design strategy responding to and subverting the Council requirements of pitched roof forms and dark recessive colours intended to blend with the adjacent landscape. Pitched roof forms, skylight shafts and open courts are deftly integrated into a consistent and rigorously controlled external envelope of metal cladding panels and louvres. Strong horizontal banding disguises the shifts in floor level, while subtly alternating between high and low level glazing from within.

Economically planned living rooms occupy the continuous dynamic internal space formed by the serrated roofline and banded walls. Each living room shimmers with controlled light from skylights and windows. The modestly sized bedrooms below are all glazed on two sides, connecting directly with surrounding trees and vegetation. The transparency and interconnection of the spaces from the street side kitchens through to the living spaces at the rear and bushland beyond is masterful and belies the relatively compact footprint of the houses.

While these houses are modest in scale, they are extremely ambitious architecturally. The result is a tribute not only to the architects' skills but also to those of the owner builders who have maintained the integrity of the design throughout. The Bell Romero Houses offer a compelling argument for the successful integration of contemporary architecture within a conservation area, while providing interior living spaces of true delight.

Bell-Romero Houses

JURY CITATION /

Bell Romero Houses - National Award for Residential Architecture — Multiple Housing

A single house site has been developed with two semi-detached houses, typical in scale and complementary in character with others in the street. The skilful adaptation and reinvention of this traditional typology updates it to contemporary and more sustainable living, with better natural light and ventilation, greater privacy and more successful integration of the internal and external spaces. Inventive reinterpretation of pitched roof forms and dark recessive colours blend with the adjacent landscape.

The ceiling of the top floor living spaces follows the pitch of the roof above. Each pitch in the roof defines a separate internal or external space. The consistency of treatment to both the internal and external spaces, along with the luminance provided to the interior by the skylights, blurs the boundary between inside and outside.

Operable louvres are skilfully, and at times poetically, used to control solar access, ventilation, views and privacy. On sunny days, they decorate simple spaces with beautiful linear patterns of light and shadow.

Within this strict program, each house maintains its own identifiable character and a quality of living that was not contemplated by the original semi-detached typology.

http://architectureau.com/articles/2012-national-architecture-awards-residential-1/

Stewart House

JURY CITATION /

Stewart House - Think Brick Residential Award - Highly Commended

The Stewart House is located in a 'Flame Zone' on a ridge overlooking a Spotted Gum forest. Face brickwork was the obvious choice for the construction of the house as it easily satisfied the stringent bushfire code requirements for the site and provided a durable low maintenance finish.

The house comprises a series of textured off-white rectilinear volumes that step down the sloping site. The simple building form is articulated by finely detailed brickwork. External walls are constructed of Austral's 'Charolais Créme' brickwork and incorporate horizontal bands of 50mm bricks and 'hit and miss' patterned screens. Face brickwork extends to the interior walls of the living space and kitchen. The walls and coping of the swimming pool are also constructed of the same face brick. The bricks are detailed with matching mortar and flush joints to highlight the simplicity of the design.

The patterning of the brickwork and the repetition of the steel members give the dwelling texture and a sense of lightness. The off-white volumes of the dwelling and swimming pool stand in contrast to the surrounding natural environment, appearing as a series of abstract masonry objects emerging from the landscape.

Jury Comments:

•  "Brick contributes to the sense of innocent, modest, direct, modernism."
•  "Inviting house and atmosphere"
•  "Sits elegantly in bush outlook."
•  "Very successful, but casual palette for this setting in landscape."
•  "A heavenly bliss feel about the house."

Stewart House

JURY CITATION /

Stewart House - NSW Residential Architecture Award — New Houses

Stewart House has a unique sense of strength and singularity of purpose arising from the clients brief, site constraints and a clear conceptual framework.

Unlike neighbouring properties, its modest, low-set street presence follows the fall of the land to the rear via a central promenade. Four independent bed and bathroom 'suites' are set symmetrically along this circulation spine. A separate garden court adjoins each suite, admitting natural light and privacy. Beyond the bedrooms the central spine drops to meet an open living space. This space in turn opens onto a lush landscaped exterior and pool, and bush land beyond. The generous volume and vertical scale of this spatial sequence belies the residential nature of the project.

The grand order of brick walls and free-span steel beams provide an innovative, refined and expressive response to living and landscape. The architect has addressed the constraint of building in a bushfire flame zone, with a form and materiality that is both robust and invigorating.

K House

JURY CITATION /

K HOUSE - NSW RESIDENTIAL ARCHITECTURE AWARD — NEW HOUSES

This house presents a striking challenge to the suburban context of Vaucluse in its robust and unassuming street presence. Designed as a permeable volume within a carefully modulated outer skin, it provides both privacy and seclusion as well as an outlook to adjoining gardens.

The project's significant move is to provide a level of openness between this outer skin and outside by inserting an elongated courtyard along the northern side of the living area. This feeling of porosity is further enhanced by a series of mirrored panels – creating an unexpected spatial generosity and blurring of boundaries.

Upper and lower spaces interconnect in a playful manner with walls opening and closing to reveal service spaces and storage nooks. Interior materials are texturally rich as well as uncompromising in detail, providing spatial delight at every turn.

This project is both adventurous and resolute in many ways. The result is a beautifully accomplished and confident building – a good testament to an adventurous architect and visionary client.